onsdag 18 maj 2011

Festbullar

Nu har jag äntligen tid att skriva ner receptet för festbullarna som jag lovat.

Recept

Ingredienser
5 dl mjölk
75g jäst
400g smör
1 dl socker
ca 1kg mjöl (ca 16dl)

Till fyllning
250g smör
250g socker (ca 3dl)

Till pensling
1 ägg
Lite vatten
Pärlsocker

Ljumma mjölken fingervarm (37C), lös upp jästen i en del av den och blanda sedan i resten.
Tillsätt smöret, som ska vara rumsvarmt, socker, nästan all mjöl och kör till en deg.
Låt degen vila i ca 10 minuter, gör under tiden fyllningen.
Blanda ihop ingredienserna för fyllningen och kör dem i ca 5 minuter i mixen eller med elvisp.
Ta upp degen på bakbordet. Mjöla lätt och kavla ut den till en rektangulär kaka ca 1/2cm tjock.
Skär den i fyrkanter ca 8x8 cm.
Lägg en klick av fyllningen i mitten av fyrkanten. Vik därefter upp de fyra hörnen till mitten och tryck till ordentligt.
Lägg bullarna i dubbla former.
Pensla bullarna, strö lite pärlsocker på och sätt in i ugnen i ca 8 minuter på 225C. De ska ha en ljus färg när de är färdiga.


1 kommentar: